Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Proč je nám někdy teplo při 20 °C a jindy cítíme chlad i při 25 °C

Proč je nám někdy teplo při 20 °C a jindy cítíme chlad i při 25 °C

  • Proč je nám někdy teplo i při 20 °C a jindy bez obtíží sneseme teploty vysoce nad 25 °C?

  • Proč je při vlhku větší vedro a proč se snadněji spálíme, když fouká v létě vítr?

Co je to dusno aneb jak používat Heat Index

Vnímání teploty okolí úzce souvisí s vlhkostí vzduchu. Lidový výraz dusno vyjadřuje stav vysoké vlhkosti vzduchu, která je kombinovaná zpravidla s běžnou letní, jindy snesitelnou teplotou. Pokud chcete orientačně vědět, jak moc je nebo bude dusno, podívejte se na relativní vlhkost vzduchu, a pak na tabulku Heat Indexu (tepelný index / index pocitové teploty).

heat_index

Při větru se lze snadno na slunci spálit, protože snižuje pocitovu teplotu

Teplota povrchu kůže se pohybuje v rozpětí 35,8 až 37,4 °C. Až na opravdu extrémně horké dny nebo na přímém letním slunci je okolní vzduch chladnější. Čím rychlejší je vítr, tím větší je jeho ochlazovací síla. To nám sice zpříjemní pobyt v horkých dnech, ale při opalování je zrádný. Na slunci vydržíme dále, než je pro kůži zdravé, a riziko spálení se tak mnohonásobně zvyšuje. Zvláště nebezpečný je už i mírný osvěžující vánek při vodní hladině, která zesiluje intenzitu odraženého UV záření.

Pocení ochlazuje

I když často proti potu bojujeme, má ochranný význam před přehřátí těla. S potem se také ztrácí z organizmu některé minerály. I proto je důležité dbát na pitný režim, nejlépe pomocí slabě mineralizovaných vod.

S HYDROGENIA biominerálním tonikem ve spreji omezíme pocit dusna a doplníme do kůže důležité minerály

foto-175

Mineralizovaná voda HYDROGENIA tonika zvyšuje relativní vlhkost povrchu pokožky. Odpařování je spojeno s pocitem příjemného ochlazení. Současně se povrchové vrstvy pokožky obohacují o důležité minerály, jako je draslík, vápník nebo hořčík.

Klimatizace snižuje vlhkost vzduchu

Klimatizační jednotky se stávají běžnou součástí našich domovů, pracovišť, rekreačních zařízení a automobilů. Pokud je správně používáme a udržujeme, mohou být důležitým nástrojem dobré fyzické i psychické pohody. Vnitřní jednotka klimatizace odebírá vzdušnou vlhkost v klimatizovaném prostoru, a tím jej vysouší. Proto není nutné nastavovat na klimatizaci nízké teploty. Klimatizovaný prostor již kolem 24 °C je pocitově pohodový i díky nízké vlhkosti vzduchu.

klima

 

Zpět na přehled článků