Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Která znaménka nejvíce chránit před sluncem

Která znaménka nejvíce chránit před sluncem

Která znaménka nejvíce chránit před sluncem?

Mnohdy nerozlišujeme mezi kožním névem (nejčastěji pigmentový névus), nezhoubným kožním nádorem (například fibrom či papilom) nebo poruchou rohovění (například seboroická veruka nebo solární hyperkeratóza). Ve všech třech případech se jedná o časté kožní útvary. Některé jsou vrozené a jiné vznikají až v průběhu života. Většinou pro nás nepředstavují zdravotní problém, avšak každé znaménko, nezhoubný kožní nádor nebo nepravidelnost rohovění pokožky je vhodné sledovat a správně chránit před sluncem.

nevy_ABCD

Nejběžnější jsou pigmentové névy

Jedná se o nezhoubné kožní útvary, které vždy vznikají ohraničeným nahromaděním pigmentotvorných buněk – melanocytů.

pigmentovy_nevus_1

Barva pigmentových névů

Pigmentové névy se jeví jako skvrny či mírně vyvýšené uzlíky s barvou od světle hnědé až hnědočerné. Intenzita barvy je ovlivněna také hloubkou uložení pigmentu. Nelze odhadovat riziko pigmentového névu pouze na základě jeho barvy.

Vrozené pigmentové névy

Na rozdíl od získaných se vyskytují méně často a v menším počtu. Uvádí se, že jsou přítomny přibližně u 2 % novorozenců. Některé z nich mohou být plošně velké. Platí zásada, že vrozené pigmentové névy o velikosti od 0,5 cm by měly být sledovány pravidelně a podrobně.

kongenitálni_nevus

Získané pigmentové névy

Jsou mnohem četnější než vrozené pigmentové névy; mnohdy jsou přítomny v počtu desítek až stovek. Nejčastěji se vyvíjejí od prvního roku života do 20 let věku. Na rozdíl od vrozených névů bývají menší a jen výjimečně přesahují velikost 2 cm.
I těmto névům věnujeme pozornost, avšak rizika z nich plynoucí jsou menší než u névů vrozených.

melanocytární névus_1

Běžné pigmentové névy vrozené i získané chráníme stejně jako jiná místa kůže

Běžný pigmentový névus má hnědou barvu. Odstíny mohou být v široké škále. Důležité je že hnědá barva konkrétního pigmentového névu je homogenní, je ostře ohraničen a okraje jsou pravidelné. Névus může být v úrovni kůže nebo se nad ni mírně vyvyšovat. Tyto névy chráníme jako běžnou kůži přípravkem s odpovídajícím SPF.

Atypické pigmentové névy vrozené i získané chráníme vždy SPF 50+

Névy jsou nepravidelně probarvené, jejich okraje nejsou ostré a občas névy svědí. Ideálním řešením je jejich odstranění excizí. Zvláštní opatrnosti je třeba u halo névu, který je obklopený depigmentací. Atypické pigmentové névy neopalujeme, ideální je místo s névem zakrýt, případně použít SPF 50+, jehož vrstvu obnovujeme v plném rozsahu po hodině. Vhodnou dobou pro chirurgické odstranění atypických névů je podzim a zima.

halo_nevus

Zpět na přehled článků