Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Děti a opalování – pravidla pro bezpečné slunění dětí

Děti a opalování – pravidla pro bezpečné slunění dětí

Slunění dětské pokožky – ano, nebo ne?

 

640_426

 

Tento chlapeček má vše pro optimální ochranu před sluncem – vzdušný klobouk, barevné tričko i přes ramena, sluneční brýle, obličej, nožičky a ruce má natřené UV ochranným přípravkem. Má rovněž zajištěný dostatečný přísun tekutin. Jen ta šťáva by neměla být sladká. I tak by na přímém slunci neměl pobývat mezi 11. až 15. hodinou.

 

Jak hnědne dětská pokožka

Děti do 1 roku života by vůbec neměly pobývat na přímém slunci. Kolem 1. roku života se začíná projevovat tak zvaný PARADOX RYCHLÉHO HNĚDNUTÍ. Ten je způsoben vyšší hustotu melanocytů a druhým faktorem je tenčí rohová vrstva. Paradox může rodiče zmást do té míry, že omezí používání ochranných přípravků při opalování a ponechají dítě na slunci déle. Tato chyba nezřídka vyústí k závažnému přehřátí organizmu. Navíc vzniklá rychlá pigmentace dětské kůže není dostatečně fotoprotektivní.
Děti s tmavší kůží – v našich podmínkách se jedná o fototypy fototypy III a IV – dosáhnou po několika dnech expozice na slunci tak zvané FOTOPROTEKTIVNÍ ADAPTACE. Ta by je měla chránit před UV zářením i bez aplikace přípravků s vysokým SPF. Většina českých dětí spadá k fototypu I a II, který nikdy nedosáhne úplné fotoprotektivní adaptace. Proto i po zhnědnutí je nezbytná dostatečná SPF ochrana – minimálně SPF 20.

Nehazardujme se zdravím dětí

Představa rodičů, že dítě žádný ochranný přípravek nepotřebuje, protože je lepší malé spálení než „chemie“ v kosmetice, je přímým hazardem se zdravím, jelikož UV sluneční záření má vazbu na vznik genových mutací a současně prokazatelně negativně ovlivňuje imunitu.

Mělo by striktně platit: Při dovolené spojené s pobytem na slunci (moře i hory) musí být zajištěna odpovídající úroveň ochrany pokožky před účinky slunečního záření.

davka_opalovani

Co mít na paměti pro ochranu dětí na slunci

  • Děti se na slunci záměrně neopalují – na rozdíl od dospělých

  • Základem je krytí pokožky těla a hlavy, případně pobyt na krytých místech – zejména mezi 11. až 15. hodinou

Jak nejlépe chránit dítě při pobytu na slunci ochrannými přípravky

U dětí používáme stupeň ochrany nejméně SPF 30, ale lépe 50 a 50+ a ideálně voděodolný. Vhodnou ochranou na pláži mohou být slunečníky nebo jinak krytá místa, avšak vždy s dostatečným prouděním vzduchu. V opačném případě hrozí u malých děti riziko úpalu.

Co dělat, pokud se dítě spálí

Záleží vždy na intenzitě projevů. Pokud jsou mírné, je vhodné osprchování vlažnou vodou s následnou aplikací Hydratačního tělového balzámu 100% kyselina hyaluronová, který můžeme nanést ihned po koupeli a následně až 3krát denně, nebo na menší plochy NEODERM krém.

Souhrnné informace pro rodiče

  • Neexistuje žádný zdravotní důvod, proč by mělo zdravé dítě vystavovat nechráněné části kůže přímému slunečními záření. Vitamin D je tvořen i při roptýleném UV záření ve stínu.

  • Děti do 1 roku by neměly na slunci pobývat vůbec.

  • Děti cíleně nevystavujeme slunci – nevyzýváme je k opalování – a regulujeme jejich pobyt
    na slunci bez přerušení na dobu maximálně ½ hodiny, u dětí do 4 let maximálně 20 minut.

  • Vyloučíme pobyt na slunci v době mezi 11. až 15. hodinou, mimo krátkodobé oslunění do 20 minut – například v moři –, avšak s vhodným ochranným tmavším suchým oděvem
    a voděodolným UV ochranným přípravkem.

  • Dítě by mělo pobývat ve stínu – slunečník, stříška, dostatečný stín stromu aj.

  • V místě pobytu musí být zajištěno proudění vzduchu. Pozor na přehřátí – úpal. K němu jsou malé děti zvláště citlivé.

  • Citlivé partie kůže musí být kryty – hlava, ramena, hrudník, záda. Krytí můžeme postupně odstraňovat s hnědnutím pokožky, avšak nejdříve po 3. dnu. Hlavu a ramena kryjeme vždy.

  • Ochranný přípravek nanášíme přibližně 20 minut před vystavení se slunci.

  • U dětí vždy začínáme s opalovacím přípravkem 50+ na obličeji a krku. V dalších partiích je většinou dostatečné SPF 30 .

  • Ochrannou vrstvu doplňujeme nejpozději po dvou hodinách, a také po každé koupeli.
    U voděodolných přípravků cca ½ původní dávky, u nevoděodolných celou dávkou.

  • Po koupeli převlečeme dítě do suchého oblečení, protože vlhký oděv chrání před sluncem méně.

  • Po pobytu na slunci (po odchodu z pláže) je vhodné dítě osprchovat vodou a nanést lehký hydratační přípravek .

  • Při jakémkoli podezření na nežádoucí reakci dítěte po pobytu na slunci (spálení, alergie, úžeh, úpal) ponecháme dítě v místnosti s optimální teplotou a prouděním vzduchu. Dle stavu ošetříme dítě nebo přivoláme lékaře.

Zpět na přehled článků