Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

První pomoc při spálení kůže při opalování

První pomoc při spálení kůže při opalování

 

Opalování vždy znamená také vyvolání zánětu kůže

spalena

Nejviditelnější známkou probíhající zánětové reakce v kůži při opalování je začervenání různého stupně. Pokud to s opalováním nepřeháníme, dochází rychle k úpravě stavu a k přechodu k melaninovému hnědnutí pokožky. To působí jako přirozený UV filtr.

 

Spálení při opalování je lidovým označením solární dermatitidy

loupe_se

Začervenání dosud neopálené kůže po opalování je normální. Pokud to však přeženeme, rozvine se významnější zánětová reakce na nadměrné slunění – solární dermatitida. Zarudnutí je intenzivní a přítomny jsou také další známky zánětu, jako je zvýšení teploty v místě slunění, bolest na dotyk, někdy i tvorba puchýřů. Solární dermatitida je funkční poruchou kůže, která již vyžaduje režimová a léčebná opatření.

První pomoc při spálení kůže po opalování

 

  1. Přesuňte se ihned mimo dosah přímého slunce. Vhodná je budova s teplotou okolo 24 °C. Doplňte tekutiny – ideálně 1 l neslazené slabě mineralizovaná chladné (ne ledové) vody.

  2. Dle stavu (puchýře, silná bolest, horečka, příznaky úžehu) vyhledejte lékařskou pomoc. U dětí zvažte lékařskou pomoc i u spálení větších plochy bez těchto příznaků.

  3. Postižená místa je vhodné ihned začít chladit. Ideální je sprcha chladnější vodou. Pokud nejsou přítomné puchýře, může být voda studená. Mýdlo není doporučené.

  4. Aplikujte chladivé gely nebo gelo-krémy – Regenerační fluid BOOSTER 100% kyselina hyaluronová (obj. kód 383). Vysoký obsah vody sám o sobě vyvolává pocit chladu, který je spojen s omezením vnímání bolesti. Přípravky aplikujeme dle potřeby i několikrát denně. U léčivých přípravků vždy striktně dodržte doporučené dávkování.

  5. Udržuje spálená místa mírně vlhká – HYDROGENIA tonikum osvěžující ve spreji (obj. kód 175). Můžete se i opakovaně sprchovat.

  6. Ošetření gely nebo gelo-krémy doplňte o aplikaci hydratačních mlék – Hydratační tělový balzám 100% kyselina hyaluronová (obj. kód 173). To je zvláště vhodné na noc.

  7. Akutní projevy zpravidla odezní do 48 hodin.

  8. Spálená místa můžete vystavit slunci až po úplném zhojení a zhnědnutí. Používejte ochranný faktor SPF 50+ (Zinci SUN SPF 50+, obj. kód 254).

Zpět na přehled článků